جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

به اتوپیا خوش آمدید!
اینجا همه چیز از زبان ماشین‌بازها گفته می‌شود!

داستان ترابانت - قسمت پایانی

دوشنبه‌های تاریخی – قسمت آخر: ترابانت ها راه نمی‌روند؛ پرواز می‌کنند!

چکوسلوواکی – 1984 – فرار بزرگ

داستان ترابانت - قسمت پایانی
ایوو ژارسکی و هواپیمای ملخ دارش

اتوپیا – در سال 1984، فکری به ذهن ایوو ژارسکی جوان رسید. ساخت یک هواپیمای ملخی دست‌ساز و فرار از فراز پرده آهنی به غرب! او برای ساخت این هواپیمای سبک ‌وزن از موتور دوزمانه و مخزن سوخت ترابانت استفاده کرد. سایر قطعات این ترابانت پرنده اوراقی یا دست‌ساز بودند. پرواز در ساعت 3 بامداد انجام شد. ژارسکی در ارتفاع پایین پرواز می‌کرد تا از دید رادارها مخفی بماند. هواپیما پس از یک پرواز کوتاه اما پر‌اضطراب در فرودگاه بین‌المللی وین اتریش به زمین نشست! این آغاز مقابله‌ی تاریخ‎ساز ترابانت و پرده‌ی آهنی بود…

بلغارستان – 1989 – کاروان ترابی‌ها

داستان ترابانت - قسمت پایانی
کاروان ترابی ها

روی کار آمدن رهبر میانه‌رو‌تر در بلغارستان و سیاست سهلگیرانه‌تر گورباچوف نسبت به بلوک شرق باعث شد سیم خاردار مرز بلغارستان و اتریش در سال 1989 برچیده شود. مردم آلمان شرقی که هنوز دیوار برلین را مقابل خود داشتند بلافاصله دست‌به‌کار شدند. هزاران شهروند آلمان شرقی ترابانت‌هایشان را تا جایی که می‌توانستند پر کردند و راهی بلغارستان شدند! اریش هونکر، رهبر استالینیست این کشور، خشمگین از این تحقیر، به اتریش اخطار داد این مهاجران را به خود نپذیرد. او همچنین به این مهاجران دستور داد هر‌چه سریعتر به کشور خود برگردند. مهاجران اما از ترابانت‌های خود به جای کاروان استفاده کردند. بر سر جای خود ماندند و منتظر شدند…

آلمان غربی – 1989 – پیک‌نیک اروپایی

در همین زمان، اتو وون هابسبورگ، شاهزاده پیشین امپراتوری اتریش-مجارستان با زیرکی از فرصت استفاده کرد و پیشنهاد یک “پیک‌نیک اروپایی” را مطرح کرد. پیشنهادی که با موافقت میکلوش نمت، نخست‌وزیر بلغارستان هم قرار گرفت. پیک‌نیک اروپایی در ظاهر قرار بود مراسم نمادینی باشد برای جشن گرفتن برچیده شدن سیم خاردار میان بلغارستان و غرب. ترابانت‌سوارن سریعا متوجه فرصت پیش‌آمده شدند!

در 19 آگوست 1989 و همزمان با پیک‌نیک اروپایی، صدها شهروند آلمان شرقی، با پای پیاده یا سوار بر ترابانت‌هایشان، از مرز بلغارستان گذشتند و به خاک اتریش پا گذاشتند. هرچند ترابانت به دلیل آلودگی فراوانش (چهار برابر استانداردهای اروپا) اجازه تردد در این کشور را نداشت، با هماهنگی مسوولان آلمان غربی این اجازه به آنها داده شد. همچنین مقامات آلمان غربی که از قبل انتظار چنین اتفاقی را می‌کشیدند، امکانات لازم را برای اسکان این مهاجران فراهم کرده بودند. پیک‌نیک اروپایی شروع موج مهاجرت شهروندان آلمان شرقی به غرب بود…

آلمان شرقی – 1989 – سقوط دیوار

داستان ترابانت - قسمت پایانی
گرافیتی ترابانت بر روی باقی مانده دیوار برلین

موجی که با پیک‌نیک اروپایی شروع شد سرانجام به صخره‌های دیوار برلین برخورد کرد. فشار بسیار زیاد از سمت مردم ادامه وضعیت کنونی را غیرممکن می‌کرد. سرانجام این فشارها در شب نهم نوامبر 1989 به اوج خود رسید. زمانی که هزاران شهروند آلمان شرقی به دروازه‌های دیوار هجوم آوردند و خواستار رفتن به آلمان غربی شدند. نگهبانان که جرات شلیک به معترضان پرتعداد را نداشتند سرانجام در حوالی نیمه‌شب مجبور به باز کردن دروازه‌ها شدند. سیل ورود مردم با اسقبال فوق‌العاده پرشور شهروندان آلمان غربی همراه شد. ترابانت‌ها سرانجام دیوار را شکستند!

این پست را برای دوستان‌تان بفرستید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *